בתים מאדמה דחוסה
מבוא

אדמה נגוחה, הידועה גם באדמה דחוסה היא טכניקה לבניית קירות תוך שימוש בחומרי גלם טבעיים כדוגמת בוץ, סיד וחצץ.
הוכחות לשימוש הראשוני באדמה נגוחה מצויים באתרים ארכיאולוגיים בסין, ומתוארכים לתקופה שעד לפני 5000 לפנה"ס.
סביב שנת 2000 לפנה"ס היה השימוש בבנייה זו נפוץ לבניית קירות וחומות בסין. החומה העתיקה ביותר ששרדה בסין מקיפה את בית שושלת שאנג הזנית ואורכה כ-7 קילומטרים.
כמו כן גם ה"חומה הסינית" המוכרת נבנתה בשיטה זו והיא ברובה מחופה בלבנים, כמו גם החומות סביב העיר האסורה בבייג'ינג.
                                                                                                                                                           חלק מתוך החומה הסינית הבנוי מאדמה נגוחה
 טכניקה זו הייתה ידועה גם לרומאים ונעשה בה שימוש בדרום צרפת, ואחר כל במרכז צרפת בימי הביניים.
לספרד הובאה טכניקה זו על ידי הערבים, ואחד המבנים המוכרים שבהם הוא אמרון אלהמברה.

אופן היצור

בתהליך הבנייה דוחסים תערובה לחה של אדמה המכילה תערובת ביחסים מתאימים של חול,חצץ וחרסית (לעיתים יחד עם תוספת מייצב),לתוך מסגרת חיצונית תומכת שמעצבת את צורת קטע הקיר. בעבר נעשה שימוש במייצבים מסורתיים כדוגמת סיד או דם של בעלי חיים על מנת לייצב את החומר, אך כיום מקובל לעשות שימוש בצמנט.אומנם חומר זה תורם לפליטת הפחמן הדו חצמני עקב יצורו.
את המסגרת העוטפת ניתן כבר להוציא לאחר הדחיסה ישר, אך מומלץ להשאירה כיוון שנדרשים כמה ימים יבשים וחמים על מנת שהקיר יתגבש ויתקשה. לצורך קשיחות מלאה נדרש זמן ארוך שיכול להגיע לשנתיים, וככל שהוא מתגבש יותר ככה הוא נעשה חזק יותר. התוצר בסיום דומה לבניית חומה מסלע מוצק.
תהליך הדחיסה חוזר על עצמו מספר פעמים, מכיוון שכל דחיסה מפחיתה בכחצי את נפחו. לכן מבצעים את פעולת הדחיסה מספר פעמים על מנת להגיע לעובי הדרוש.
קירות אדמה נגוחה טיפוסיים נעים בעובי של 30-36 ס"מ. על מנת לבודד טוב מרעש חיצוני של תחבורה וכדומה.                   יצירת לבנות אדמה בעיירה תימנית

                 
יתרונות

  • עלות נמוכה - אדמה כאמור הוא חומר בנייה זול, וכאשר ניתן אף להשתמש באדמת האתר שבו מתבצעת הבנייה, עלותה למעשה אפסית. לכן בנייה זו מצוייה בעיקר בהישג ידם של בעלי הכנסה נמוכה ומדינות עולם שלישי. שכן כוח עבודה בלתי מקצועי יכול לספק את העבודה. כיום כ-30% מאוכלוסיית העולם עושה שימוש באדמה כחומר בנייה
  • ויסות הבדלי טמפרטורה - עקב המסה התרמית של הקירות, לחום לוקח 12 שעות על מנת לעבור דרך קיר סטנדרטי של אדמה דחוסה. לכן הקירות מתחממים לאיטם במשך היום ומשחררים את החום בערב. כך למעשה זה מפחית את הצורך בשימוש במיזוג אויר והמבנה מקרר ומחמם אותו בדיוק בזמן הנחוץ
  • בנייה ידידותית לסביבה - אדמה הוא משאב נפוץ וזמין, יצירת הקירות דורשת מינימום של אנרגיה ומייצר מינימום של פסולת. כאשר במקרים רבים אף משתמשים באדמה ממנה האתר עובד. כמו כן השימוש במסגרות העץ לעיצוב הקירות הוא שימוש רב פעמי. מרגע דחיסת הקיר ניתן לפרק את המסגרת ולחברה ולעשות שימוש חוזר בה.
  • בנייה מהירה - תוך שימוש במכונות ניתן לבנות קיר בשטח של 180-200 מ"ר בתוך יומיים על שלושה. כמובן שבדחיסה ידנית משך הזמן יתארך אך עדיין זה יקח פחות זמן מיצירת קיר בטון באופן ידני.
  • עמידות לאורך זמן - קירות מאדמה דחוסה הבנויים היטב יכולים לעמוד במעמס אלפי שנים כי שמוכיחה ההיסטוריה של מבנים אלה מסביב לעולם.
  • בידוד אקוסטי - עובי הקירות וצפיפות החומר מבטיחים בידוד אקוסטי.
  • עמידות בפני שריפה - אדמה נגוחה היא חסינת אש שלא כמו בנייה מעץ
  • עמידות בפני מזיקים - שוב בניגוד לעץ, אין בקירות מאדמה דחוסה סכנה מחרקים דוגמת טרמיטים המקננים בעץ או מכרסמים.

כיום ניתן למצוא מבנים מאדמה נגוחה לא רק במדינות עולם שלישי, עקב החשיבות המתפתחת לשמירה אקולוגית. וניתן למצוא בתחום זה אף דירות פאר.
להלן קישור לכתבה הנעשה על האחים מויאל, שמבין הפרוייקטים הרבים שלהם בתחום הבנייה הירוקה מסביב לעולם, נמצא גם וילת הפאר בכפר שמריהו.
לכתבה המורחבת

 
Make a Free Website with Yola.